Op deze pagina leg ik uit welke Schotse gebieden er zijn waar de whisky’s gemaakt worden. Elk whiskygebied heeft zijn eigen smaak en karakter.

Campbeltown

De Campbeltown whisky’s worden geproduceerd in het zuidwesten van Schotland, op het schiereiland Mull of Kintyre. Aan zee dus, en dat proef je. Door de nabijheid van de zee bezitten ze een opvallend zilt karakter. De whisky’s uit Campbeltown zijn, in tegenstelling tot veel andere Lowland whisky’s, single malts. Ze zijn behoorlijk vol en pittig van smaak. 

Highlands

Een Highlands whisky onderverdelen in 1 categorie kan niet. Daar is de streek simpelweg te uitgestrekt en gevarieerd voor. Mocht je toch in grote lijnen willen denken dan is deze ruige Schotse whisky te beschrijven als een robuuste, single malts met diepere noten van turf en rook. De smaken en verschillende soorten ingrediënten zijn dan ook niet te missen. Maar niet alle Highlanders zijn zo krachtig. Sommige single malts, zoals die worden geproduceerd in Dalwhinnie, zijn verrassend delicaat.

Islands

Officieel zijn de Islands geen apart whiskygebied, maar horen ze bij de Highlands. Toch worden de whisky’s van de Islands vaak wel als een aparte regio behandeld omdat ze een smaak hebben waarin de invloed van de zee herkenbaar is. Door de geconcentreerde geurstoffen in de turf en het water waarmee de distilleerderijen in dit gebied werken, zijn malt whisky’s van de eilanden erg geprononceerd van smaak.

Islay

Van het eiland Islay komen de meest uitgesproken Schotse whisky’s. Het bijzondere karakter van Islay whisky komt voort uit de harde zeewinden en regenbuien die het eiland treiteren. Daardoor is de turf van Islay in de loop van de eeuwen doordrenkt geraakt van zout zeewater. Het bevat veel jodium en resten van zeewier. De whisky’s krijgen door het gebruik van deze turf een typisch medicinaal karakter en een zilte geur en smaak.

Lowlands

De whisky’s uit de Lowlands zijn wat lichter van kleur en smaak dan de stevige whisky’s uit de Highlands. Ze hebben typische zachte aroma’s van gras, graan en bloemen en een droge afdronk. In de Lowlands is geen lokale turf beschikbaar, waardoor de turfsmaak die veel Highland whisky’s (en Schotse whisky vaak om bekend staat) wel hebben ontbreekt.

Speyside

Speyside single malt whisky’s zijn in vergelijking met andere Schotse single malts doorgaans zoeter van smaak met invloeden van rozijnen tot fruitige rijpe peren. De zoetheid komt voort uit de sherry gelagerde houten vaten. Hints van noten en mout zijn gebruikelijk, maar in sommige single malts proef je een verfijnde rokerigheid.

Kaart van Schotse whiskey gebieden.
Kaart van de verschillende Schotse whiskygebieden